fredag den 18. december 2015

beskrivelse af menu


Hovedeemne: Svinekæbe
Hovedegarniture: Rødkål

Hovedmenu:
Braiserede svinekæber i vin med kartoffel-sellerimos med rødkål salat.
Dessert:
Hjemmelavet chokolade kage med citron sobert.

Hovedemne beskrivelse:
Jeg har valgt at bruge tilbederedningsmetode Braisere
Svinekæber har sæson helt året.
Svinekæber sidder ved kæben på grisen.







Mine garniture (rødkål) har sæson i august til marts.
Min svine kæbe er på ca. 75 g derfor får man ca 4 stykker. 
Type kød: mit kød kommer fra svin.
Jeg får alle 5 grundsmage med i min ret. ( salt, surt, sødt, bittert og umami )
Salt: sovs, kartoffel-sellerimos.
Surt: vin
Sødt: appelsin fra (rødkålssalat)
Bittert: sovs.
Umami: Svine kæbe. Kartoffel-sellerimos.

Beskrivelse af fedt, kulhydrater proteiner og vand.
Fedt har mange vigtige funktioner i kroppen, og indgår fx i hormonproduktionen og opbygning af cellernes membraner. 
Kulhydrater er kroppens største energikilde. Kulhydrater består hovedsagligt af elementerne carbon(C), hydrogen (H) og oxygen (O).
Proteiner er en gruppe næringsstoffer, der også kaldes kroppens “byggesten”. Proteiner består af elementerne carbon (C), oxygen (O), hydrogen (H) og nitrogen (n).
Vand er også et næringsstof – selvom mange mennesker ikke er klar over det. Vand har utroligt mange livsnødvendige funktioner i kroppen – også som næringsstof.
Min ret:
Svine kæbe:                        Proteiner, Fedt, Vand
Kartoffel-sellerimos:          Kulhydrater, Proteiner, Vand,
Sovs:                                   Fedt, Vand, Kulhydrater
Rødkålssalat:                      Proteiner, Kulhydrater Vand,

Hovedemne beskrives:
Kød:
Dup kæbeklumperne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Lad smørret blive gyldent i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider ca. 3-4 minutter i alt.
Brun selleri, gulerod og løg i grove tern. Tilsæt tomaten skåret i kvarte, de brunede kæbeklumper og vin suppleret med vand til det dækker. Skru ned til svag varme og kog under låg i 1¼-1½ time til kødet er mørt.
Tag kødet op. Kog væsken ind til der er ca. 2½ dl tilbage. Si saucen. Smag den til med salt og peber og jævn den evt. med en meljævning.
Kartoffel-sellerimos:
Kog kartofler og selleri i tern møre. Hæld vandet fra. Mos kartofler og selleri, fx i en purepresser.
Varm mælken i gryden. Tilsæt mos og smør. Smag mosen til med salt og peber.
Rødkålssalat:
Rist valnødderne i ½ minut på en varm, tør pande. Kom smør og honning på på panden, og krydr med salt. Lad dine valnødder stege i 1-2 minutter, til de er lækre og karamelliserede. Hæld dem over på et stykke bagepapir, og lad dem så køle af.
Skær skallen af appelsinerne, og skær dem i skiver.
Rør eddike, honning og olivenolie sammen. Vend rødkål og appelsiner med dressingen. Smag til med salt. Skær granatæblet i kvarter, og vrid kernerne fri af skallen. Kassér de hvide hinder.
Anret rødkålssalat toppet med granatæblekerner og karamelliserede valnødder så det ser lækkert og indbydende ud.

Video: (hvordan man laver svinekæber)                

https://www.youtube.com/watch?v=FvsculsQb4M

Ingen kommentarer:

Send en kommentar